top of page
Tom van den Broek, licht verstandelijke beperking

Tom van den Broek (25) werkt op een zorgboerderij waar hij begeleid wordt door een professional. Tom heeft namelijk een  verstandelijke beperking. Gelukkig kan Tom heel veel zelf, waardoor hij in staat is om zelfstandig te wonen. Dit vereist wel begeleiding en coaching. Voor Tom is structuur en regelmaat erg belangrijk en hij houdt niet van veranderingen. Deze structuur vindt hij in zijn werk en dagbesteding.

Zijn vader en moeder wonen in de buurt en hier gaat hij een paar keer in de week eten. Zijn oudere zus helpt Tom bij het kopen van kleren of andere spulletjes. Naast alle hulp van Tom’s familie heeft Tom ook een ambulant begeleider die hem helpt. De ambulant begeleider helpt hem bijvoorbeeld bij het huishouden, structureren van zijn dagen en hij controleert of zijn dagbesteding goed verloopt. Het streven van de ambulant begeleider is om ervoor te zorgen dat Tom nog zelfstandiger wordt.

Domotica gebruikers

Hieronder leest u over 15 unieke personages die gebruik zijn gaan maken van één of meerdere domotica systemen.

Familie Schouten, energie zuinige woning

Familie Schouten is een gezin dat bestaat uit vier personen, vader Frans(42), moeder Anouk(41), dochter Sanne(14) en zoon Thijs(12). Ze wonen in een twee-onder-een-kapwoning. Bij het kopen van het huis hebben ze niet nagedacht over huisautomatisering of energiebesparing. Maar recent las Anouk op het internet dat hun gemeente subsidie verstrekt voor bewoners die zonnepanelen aanschaffen. Na wat onderzoek op het internet kwamen ze ook langs onderwerpen zoals huisautomatisering en domotica. Hierdoor raakte de familie geïnteresseerd en ze overwegen nu om hun huis te automatiseren.

Peter Maas, hartklachten

Peter Maas (67) is inmiddels gepensioneerd, hij heeft voorheen altijd gewerkt als zelfstandig tandarts. Na zijn lange carrière kan hij eindelijk samen met zijn vrouw genieten van hun ‘ouwe dag’. Ze wonen samen in Sittard in een vrijstaand huis. Hun dochter woont niet ver weg, ze woont namelijk in Heerlen en hun zoon woont iets verder weg in Weert. Peter heeft ook veel contact met zijn broer die in Roermond woont. Peter houdt erg veel van de natuur, hij vind het leuk om een stuk te fietsen of te wandelen in de bossen. Hij merkt de laatste tijd dat hij snel buiten adem is bij het wandelen. En bij zijn laatste wandeling kreeg hij zelfs pijn op zijn borst. Hij maakt zich behoorlijk zorgen en heeft daarom een afspraak gemaakt bij de huisarts. 

Mevr. Smits, verminderde mobiliteit

Mevr. Smits (77) woont zelfstandig in een senioren woning te Heemstede. Haar man is 8 jaar geleden gestorven. Zij gaat regelmatig bridgen in het woonzorgcentrum met de 50plussers uit de buurt. Het woonzorgcentrum organiseert allerlei activiteiten voor ouderen. Mevrouw eet meestal ook in het woonzorgcentrum, ze moet hier een kleine bijdrage voor betalen maar ze vind het eten erg smakelijk en een stuk makkelijker dan zelf koken.

Mevrouw heeft een groot gezin met twee dochters en vier zonen. Vroeger was dit niet altijd even gemakkelijk want ze hadden niet erg veel te besteden. Tegenwoordig is zij erg blij met haar grote gezin, omdat er altijd wel iemand is die haar kan helpen bij wat klusjes. Daarnaast krijgt mevrouw ook hulp van de thuiszorg, die voornamelijk helpen bij het huishouden.

Het liefst leest mevrouw een goed boek, kijkt ze haar favoriete tv programma of speelt ze een potje bridge. Helaas heeft ze de laatste tijd last van ouderdomsverschijnselen. Ze heeft steeds meer moeite met haar gezichtsvermogen. Ook haar mobiliteit gaat achteruit waardoor ze steeds meer moeite heeft met lopen en bewegen.

Mark IJpelaar, Astma

Mark IJpelaar (48) is een logistiek medewerker bij een groot bedrijf. Hij heeft een vrouw en drie kinderen en ze wonen samen in Tilburg. Hij heeft niet veel familie in de buurt wonen maar hij heeft wel een aantal goede vrienden in Tilburg. Hij gaat vaak met deze vrienden vissen, dit is Mark’s grootste hobby. Naast zijn drukke baan, zijn gezin en het vissen houdt mark ook van zijn sport; voetbal. Dit gaat meestal goed ondanks het feit dat Mark last heeft van Astma. Hij merkt dat zijn conditie minder goed is dan zijn teamgenoten. Wanneer het seizoen weer begint na de vakantie heeft hij de eerste vijf trainingen erg veel last van zijn Astma, daarna gaat het meestal beter.

Geert Jacobs, veilig wonen

Geert Jacobs (42) is werkzaam als internationaal chauffeur, hierdoor zit hij vaak in het buitenland. Geert heeft op dit moment geen relatie en woont op zichzelf. Hij heeft naast zijn collega’s niet erg veel contact met vrienden buiten het werk. Hij heeft wel een erg goede band met zijn familie en zij zien Geert graag langskomen wanneer hij in Nederland is. In zijn vrijetijd klust Geert graag, hij is erg handig en hij heeft verschillende brommers en scooters gerepareerd.

Geert maakt zich de laatste tijd wat zorgen, de buren van Geert die hij goed kent zijn pas verhuisd. En nu is er niemand die een beetje op zijn huis past als hij in het buitenland zit.

Laura de Vries, reuma

Laura de Vries (52) is financieel administratrice en woont samen met haar man in Helmond. Hun zoon woont op kamers en is alleen in het weekend thuis. Laura is erg actief in de buurtvereniging van haar woonplaats. Dit vindt ze erg leuk, want in de vereniging kan ze al haar creativiteit kwijt. Ook zorgt het ervoor dat ze veel sociaal contact heeft met de buurt. Haar familie woont in de regio en haar moeder woont ook in Helmond. Ze gaat regelmatig op bezoek bij haar, dit wordt erg gewaardeerd door haar moeder.

Laura heeft de laatste tijd steeds meer last van haar gewrichten. Vooral de handen en voeten doen vaak pijn. Laura heeft last van Reumatoïde Artritus. Dit is een auto-immuun ziekte waarbij haar afweersysteem het kraakbeen aantast in de gewrichten. Ze heeft er veel last van en beleeft minder plezier in haar dagelijkse bezigheden. Helaas is er (nog) geen behandeling waarbij deze ziekte te genezen is. Er zijn wel verschillende behandeling die klachten doen verminderen, maar dit is ook per individu verschillend.

Mevr. Driessen, herseninfarct

Mevr. Driessen (82) woont zelfstandig in een seniorenwoning te Den Haag. Ze woont alleen want haar man leeft niet meer. Ze is blij dat ze nog zelfstandig woont en waardeert de hulp van de thuiszorg, zonder thuiszorg zou zelfstandig wonen niet gaan.

Mevrouw heeft twee zoons, Mathias en Laurens. Laurens is gescheiden en woont in Noorwegen, ze zien elkaar niet vaak vanwege de lange afstand. Mathias woont wel in Nederland samen met zijn vrouw Lisa in Leiden. Mathias en Lisa komen regelmatig langs, meestal in het weekend. Hun zoon (mevrouws kleinzoon) gaat dan soms ook mee. Mevrouw heeft naast het contact met Mathias niet erg veel contact met vrienden. ze spreekt af en toe af met haar vriendin, Margriet die een paar huizen verder woont.

Zes maanden geleden was mevrouw bij Margriet op de koffie, en ze was aan het vertellen dat Mathias de tuin aan het verbouwen was. Opeens uit het niets lukte het haar niet meer om op de juist woorden te komen en brabbelde wat onduidelijke wartaal. Margriet was erg bezorgd en herkende de symptomen van een beroerte. Ze besloot een ambulance te bellen om haar mee te nemen naar het ziekenhuis. Na onderzoek bleek het inderdaad om een Cerebro Vasculair Accident (CVA) te gaan.

Mevrouw kwam terecht in een revalidatieproces met hulp van een logopedist, fysiotherapeut en ergotherapeut. Door de beroerte is de linkerhelft van haar lichaam gedeeltelijk verlamd. Hierdoor heeft ze moeite met allerlei dagelijkse activiteiten. Hieronder vallen activiteiten zoals zichzelf wassen, aankleden maar ook koken en lopen. Praten gaat ook moeilijk voor mevrouw door een taalstoornis (afasie), dit komt vaak voor na een CVA. Het is ook te zien aan Mevrouw. De linkerkant van haar gezicht hangt naar beneden en ze heeft veel krachtverlies in haar linker arm en been.

Anja Martens (35) Is afgestudeerd aan de hogeschool Rotterdam en heeft daar haar HBO bachelor diploma in International Business and Management behaald. Na haar opleiding is ze begonnen als Sales manager bij een middelklein bedrijf. Ze voelde zich al snel op haar plek in het bedrijf en ze vond de baan uitdagend genoeg.

Helaas gebeurde er iets waardoor Anja’s leven ondersteboven werd gegooid. Ze was namelijk op vakantie in Italië gaan paragliden, maar dat eindigde niet goed. Bij de landing kwam ze verkeerd terecht waardoor ze verlamd raakte aan haar onderlijf. De dokters constateerde dat ze een dwarslaesie had, dit betekent dat ze nooit meer zou kunnen lopen. 

Door het ongeluk is er veel veranderd in Anja’s leven. Wonen in haar appartement in Rotterdam was niet meer mogelijk omdat de woning niet rolstoel toegankelijk was. Het zelfstandig reizen van werk naar huis ging ook niet meer, want voorheen reed ze altijd met de auto. En zo zijn er nog veel meer zorgelijke veranderingen nodig geworden.

Haar moeder en vader wonen nog steeds in Utrecht in het huis waar Anja is opgegroeid, zij hebben Anja na het ongeluk weer terug in huis genomen. Anja kreeg veel hulp van haar ouders maar ook van haar beste vriendin Inge die tevens bij het ongeluk in Italië was.

Voor het ongeluk deed Anja altijd stijldansen. Ze is hier nu mee gestopt, maar overweegt nu om dezelfde soort hobby op te pakken, ze vind dit erg lastig omdat ze gebonden is aan haar rolstoel.

Anja Martens, rolstoelgebruiker
Chris Hermans, depressie

Chris Hermans (47) is elektricien hij werkt als ZZP-er (zelfstandige zonder personeel). Hij heeft meestal opdrachten bij particulieren en soms bij kleine bedrijven. Chris heeft het altijd druk met zijn werk, werken als zelfstandige is zwaarder dan hij had gedacht. Chris woont alleen, hij heeft twee jaar samen gewoond met destijds zijn vriendin, helaas kwam er een einde aan de relatie.

De ouders van Chris wonen ver weg. Maar hij gaat bij ze op bezoek wanneer hij de kans krijgt. Jammer genoeg gaat dat niet vaak vanwege de lange afstand en omdat Chris het altijd druk heeft met werk. Zijn zus, Emma, woont niet zo ver weg, het is met de auto ongeveer 40 minuten rijden.

Chris heeft veel contact met Johan. Johan is ook elektricien en ze kennen elkaar via het werkveld. Ze zijn allebei aangesloten bij de FNV zelfstandige bouw, dit is de vakbond voor zelfstandige ondernemers in de bouw. Chris heeft Johan daar leren kennen, ze hebben destijds ook samengewerkt aan een klus.

Chris heeft naast zijn werk geen hobby’s, hij houdt wel van voetbal kijken maar ervaart dit niet als een echte hobby. Chris had een kat maar die is een paar maanden geleden overleden. In het begin mistte hij de kat maar hij vindt het nu niet meer erg omdat hij nu niet iedere ochtend en avond het beestje eten hoeft te geven. En hij heeft ook geen last meer van al die haren, waar hij eigenlijk een hekel aan had.

Chris heeft de laatste tijd last van een sombere gemoedstoestand. Hij voelt zich bedrukt en eenzaam. Het mislukken van de relatie met zijn vriendin, het verlies van zijn kat en de werk stress zijn hier voornamelijk de boosdoener van. Zijn familie maar ook Johan zien dit aan hem en proberen hem hierbij te helpen.

Wim Verbeek (73) is een gepensioneerd maatschappelijk werker. Hij woont samen met zijn vrouw Ingrid, in Breda. Ze hebben drie kinderen, twee dochters en een zoon. De oudste dochter is getrouwd en heeft twee zonen. De middelste dochter is getrouwd maar zij hebben geen kinderen. En de zoon woont samen met zijn vriendin en hebben een dochter. De familie band is goed en ze zien elkaar af en toe. Wim en Ingrid leven erg zelfstandig, hier zijn ze erg blij mee. De meeste mensen die Wim kennen omschrijven hem als een levensgenieter. Hij houdt van lekker eten, voetbal kijken en het maken van een natuurwandeling in het bos.

Wim heeft zichzelf nooit oud of ongezond gevoeld, zelfs niet door het feit dat hij zijn hele leven al last heeft van behoorlijk wat overgewicht. En ook niet toen hij op zijn 57ste leeftijd last kreeg van diabetes type 2. Hiervoor heeft hij medicijnen gekregen die hij tot de dag van vandaag nog steeds dagelijks moet innemen. Helaas heeft hij de laatste tijd wel het gevoel dat hij oud aan het worden is. Hij is bij het wandelen snel kortademig en moe, ook heeft hij last van dikke voeten. Wim maakte zichzelf wat zorgen en is daarom naar de huisarts gegaan. De huisarts heeft Wim onderzocht en constateert dat zijn nierfunctie achteruit is gegaan en adviseert hem om op dieet te gaan.

Wim Verbeek, diabetes & nierfalen
Dhr. Huisman, zwakke blaas & slecht zien

Dhr. Huisman (78) is op zijn 62ste leeftijd met pensioen gegaan. Hij heeft altijd gewerkt als metselaar. De laatste jaren van zijn baan waren fysiek zwaar en hij merkte dat hij toe was aan pensioen. Hij woont samen met zijn vrouw in een semibungalow woning. De woning heeft een kelder, begane grond, eerste verdieping en een zolder. Op de eerste verdieping is de slaapkamer, badkamer (met toilet) en studeerkamer. Op de begane grond is er een keuken, eetkamer, huiskamer, hal en toilet.

Meneer komt maar zelden op de zolder of in de kelder omdat hij moeite heeft met traplopen. Gelukkig hebben zij 3 uur in de week hulp van de thuiszorg. De thuiszorg helpt ze vooral bij het schoonmaken, huishouden maar ook bij het pakken en wegzetten van spulletjes op zolder of in de kelder.

Het echtpaar heeft vier kinderen; Maartje, Bart, Luuk en Sietske. Het is een grote familie met een goede band. Elk jaar wordt er een familiedag georganiseerd door een van de kinderen, ze doen dit om beurten en rouleren steeds. Het paar vindt dit altijd leuk en zijn enorm trots op hun familie.

Naast alle familie activiteiten gaat meneer regelmatig naar het buurtcentrum. Het buurtcentrum is actief in het organiseren van allerlei activiteiten voor jong en oud uit de buurt. Meneer doet vaak mee aan biljarten en darten. Bingo en sjoelen vind hij maar niets. De laatste jaren heeft hij helaas moeite met het participeren bij deze activiteiten, dit komt omdat hij last heeft van houdingsinstabiliteit en dat zijn handen trillen.

Daarnaast heeft meneer `s nachts of erg vroeg in de ochtend steeds vaker dat hij nodig moet plassen. Snel naar de wc lopen valt niet mee. Hij heeft vooral moeite met het opstaan, het zicht en het lopen naar het toilet.

Kees & Joyce Timmermans, flexibele woning

Kees (58) en Joyce Timmermans (54) hebben een dochter Lisa (23) en een zoon Bart (21) die allebei niet meer thuis wonen. De kinderen wonen allebei op kamers en studeren. Kees werkt bij de politie en Joyce is werkzaam als praktijk ondersteuner bij de huisarts. Ze zijn erg gelukkig met hun werk en leefsituatie.

De moeder en vader van Kees leven nog, de ouders van Joyce niet meer. Daarnaast heeft Kees één zus en Joyce twee broers en een zus. Ze zien de broers en zussen af en toe, de ouders van Kees bezoeken ze wat vaker. Tijdens de opleiding van Joyce had ze een beste vriendin Sandra waar ze nog regelmatig contact mee heeft. Sandra is nu een goede kennis waarmee ze vaak iets ondernemen.

Kees en Joyce houden van reizen. Ze hoeven niet perse ver te reizen om ervan te genieten. Limburg, Zeeland, België, Duitsland of Frankrijk ze vinden het allemaal leuk. Sinds ze drie jaar geleden een caravan hebben gekocht kamperen ze niet meer met de tent.

Kees en Joyce wonen in een verouderd huis maar wonen er erg graag, het liefst willen ze zo oud mogelijk worden in dit huis. Met het oog op de toekomst zou dat kunnen betekenen dat er wel het een of het ander verbouwd moet worden om de woning levensloopbestendig te houden.

Dhr. van Loon, beginnende dementie

Dhr. van Loon (74) is gepensioneerd, hij heeft altijd gewerkt als accountant. Hij woont alleen, zijn vrouw is 4 jaar geleden overleden. Hij heeft gelukkig twee zorgzame dochters die hem regelmatig  helpen bij het huishouden en ook de boodschappen doen. Het verlies van zijn vrouw was een moeilijke tijd. Door deze gebeurtenis is meneer minder gaan ondernemen en gaat hij minder vaak wandelen. Veel sociaal contact heeft hij niet. Daarnaast is meneer een liefhebber van het wielrennen, hij volgt bijna alle wedstrijden via de televisie.

Alleen afgelopen week merkte een van zijn dochters op dat hij was vergeten dat er een wielrenwedstrijd op de televisie was. Dit gebeurt normaal nooit. Daarnaast maakt hij ook een verwarde indruk bij de dochters.

De dochters van meneer maken zich zorgen over de vergeetachtigheid van hun vader. Ze zijn bang dat in de toekomst de verschijnselen erger zullen worden want groot vader kreeg ook op latere leeftijd last van geheugenverlies en dit bleek later Alzheimer te zijn. Alzheimer is een complexe ziekte en deskundige geloven ook dat er een erfelijke factor aanwezig is.

Mevr. Verweij, vasculaire dementie

Mevr. Verweij (82) woont zelfstandig in een vrijstaande woning. Ze woont al een lange tijd alleen. Ze is rond haar 50ste gescheiden en heeft geen contact meer met haar ex man. Zij heeft een dochter en een zoon waar ze veel contact mee heeft. Daarnaast heeft mevrouw ook nog een jongere zus die vlakbij woont. Ze spreken regelmatig met elkaar af, dan gaan ze lunchen of samen naar de stad.

Mevrouw is erg zelfstandig maar waardeert alle hulp die ze krijgt van haar familie en vrienden. Ook haar buren staan altijd klaar voor haar waar ze erg blij mee is. Haar hobby’s zijn winkelen en wandelen. Ze is graag actief, ze zegt dat ze hierdoor jong blijft.

Naast het actieve leven is mevrouw behoorlijk vergeetachtig. Dit is wel wisselend. Soms is ze volledig met haar gedachten erbij en het andere moment is ze verward en raakt ze soms in paniek. Gelukkig heeft mevrouw een betrokken “zorgkring” met onder andere de buren, haar zus en haar kinderen. Die allemaal klaar staan voor mevrouw maar soms toch moeite hebben met het organiseren van de zorg voor haar. Dit komt omdat zij niet altijd goed kan vertellen hoe het met haar gaat en of ze wel goed voor zichzelf zorgt. 

bottom of page