top of page
Mevr. Verweij, vasculaire dementie

Mevr. Verweij (82) woont zelfstandig in een vrijstaande woning. Ze woont al een lange tijd alleen. Ze is rond haar 50ste gescheiden en heeft geen contact meer met haar ex man. Zij heeft een dochter en een zoon waar ze veel contact mee heeft. Daarnaast heeft mevrouw ook nog een jongere zus die vlakbij woont. Ze spreken regelmatig met elkaar af, dan gaan ze lunchen of samen naar de stad.

Mevrouw is erg zelfstandig maar waardeert alle hulp die ze krijgt van haar familie en vrienden. Ook haar buren staan altijd klaar voor haar waar ze erg blij mee is. Haar hobby’s zijn winkelen en wandelen. Ze is graag actief, ze zegt dat ze hierdoor jong blijft.

Naast het actieve leven is mevrouw behoorlijk vergeetachtig. Dit is wel wisselend. Soms is ze volledig met haar gedachten erbij en het andere moment is ze verward en raakt ze soms in paniek. Gelukkig heeft mevrouw een betrokken “zorgkring” met onder andere de buren, haar zus en haar kinderen. Die allemaal klaar staan voor mevrouw maar soms toch moeite hebben met het organiseren van de zorg voor haar. Dit komt omdat zij niet altijd goed kan vertellen hoe het met haar gaat en of ze wel goed voor zichzelf zorgt. 

 

Zorgom

De zoon van mevrouw Verweij, Bas, is via de zorgorganisatie uit de buurt gaan kijken hoe andere mantelzorgers de zorg regelen voor hun ouderen. Bas werd overspoeld met domotica toepassingen, initiatieven en systemen, die de familie en mevrouw kunnen helpen bij het regelen van de zorg.

Het eerste systeem is een website of ook wel platform genoemd, genaamd Zorgom. Het is mogelijk om via dit online platform bezoeken en activiteiten in te plannen. Aangezien mevrouw Verweij zo graag actief is past dit goed bij haar. Ook omdat het regelmatig gebeurt dat de ene week iedereen (en tegelijk) op bezoek komt en de volgende week niemand langs gaat bij Mevr. Verweij. Door het systeem is er ruimte en tijd voor andere gesprekken in plaats van de vragen over wie er allemaal langs zijn geweest de laatste tijd. Op het platform kan de beheerder, in dit geval waarschijnlijk Bas, de gehele zorgkring toevoegen. Vervolgens kan hij samen met moeder kijken wie in welke zorgkring komt. Zodat bijvoorbeeld de buren niet alle privé familie berichten te zien krijgen.

 

Leefstijlmonitoringssysteem

Het tweede systeem dat Bas tegen kwam is een leefstijl monitoringssysteem genaamd Livind. Dit systeem maakt gebruik van bewegingssensoren, meestal zijn het 5 sensoren en een modem. Bas vond dit interessant omdat zijn moeder moeite heeft om aan te geven of ze goed voor zichzelf zorgt. Ze zegt meestal dat het goed gaat met haar maar volgens Bas en zijn zus is dat niet altijd zo. Doormiddel van het systeem kunnen de mantelzorgers zien op welke tijd en waar moeder zich bevindt in huis of ze zien dat ze niet thuis is. Het systeem is niet bedoelt om haar constant in de gaten te houden. Het werkt beter als een middel om het leefpatroon van haar te evalueren of om te zien hoe het mogelijk is om het zelfstandig wonen voor haar te optimaliseren. Het systeem kan bijvoorbeeld zo worden ingesteld dat Bas en zijn zus een melding krijgen wanneer moeder ’s nachts aan het dwalen is of een melding als zij langer dan één uur in de badkamer is wat kan wijzen op een valincident. Een ander voorbeeld is dat met gebruik van het systeem het toilet patroon gemonitord kan worden om op tijd te kunnen ondersteunen als dat nodig zou zijn.

 

Alarmeringssysteem

Het derde systeem is voor de veiligheid van mevrouw. Ze houdt ervan om zelfstandig op pad te gaan maar door haar wisselende dementie kan het gebeuren dat ze verdwaalt of in paniek raakt. Het bedrijf Mopas heeft een systeem gemaakt waarmee een gebruiker zoals mevrouw met een druk op de knop laat weten aan mantelzorgers (of professional) waar zij zich bevindt en dat ze in een noodsituatie verkeert. De mantelzorgers zien via OpenStreetMap erg duidelijk waar zij zich bevindt en kunnen via hun telefoon bellen met mevrouws mobiele personen alarmeringssysteem. Ook kan het systeem detecteren dat mevrouw gevallen is en het monitort haar loop patroon om vroegtijdig in te spelen op mobiliteitsproblemen. Door het systeem behoudt zij regie over haar leven en kan ze zich veilig voelen om zelfstandig erop uit te gaan.

 

Mevr. Verweij

Zorgom, online platform

Met behulp van het platform is het eenvoudiger om gezamelijk de zorg te regelen voor de zorgontvanger. Met behulp van 3 verschillende zorgkringen is het mogelijk de zorgkring zo in te delen dat bijvoorbeeld de buurvrouw niet de persoonlijk verhalen kan lezen die alleen voor het gezin bedoeld zijn. Daarnaast heeft het platform een agenda en kunnen foto's gedeeld worden. De slogan van zorgom is: "Alles draait om aandacht."

 

Prijs: Eerste 30 dagen zijn gratis! daarna is er een keuze voor maand of jaar abonnement. Het maand abonnement kost €17,50 per maand en het jaar abonnement kost €175,-

 

Website: www.zorgom.nl/

Nog niet aanwezig in een van de demonstratiewoningen.

Livind, leefstijlmonitoring

Het Livind Leefstijlmonitoring systeem verlicht de taak van mantelzorgers en helpt ouderen langer en veiliger zelfstandig te wonen. Door middel van eenvoudig te installeren sensoren ontstaat een helder beeld van bijvoorbeeld het slaap- en eetpatroon, het toiletbezoek of de badkameractiviteit. Bent u mantelzorger dan heeft u via de pc, tablet of smartphone een helder overzicht van hoe het met de oudere gaat. Mogelijke calamiteiten zoals een val of dwaalgedrag worden gesignaleerd en via SMS of e-mail naar u doorgeven. Zo maakt u zich minder zorgen over hoe het gaat. Ook kunt u andere familieleden en/of mantelzorgers laten deelnemen zodat u gezamenlijk de zorg voor uw naaste draagt.

 

Prijs: Het is mogelijk om het systeem te kopen of te huren. Op de website van Livind is het mogelijk om zelf het systeem samen te stellen, via deze link: www.livind.nl ziet u snel wat de kosten in uw situatie zijn.

 

Website: www.livind.nl

Nog niet aanwezig in een van de demonstratiewoningen.

Mopas, mobiele personen alarmering

Mopas biedt het comfortabele gevoel van een beveiligde leefomgeving in één systeem: samengesteld met de nieuwste en meest betrouwbare, volledig in Nederland ontwikkelde technologie en overal ter wereld inzetbaar.
Veiligheid in uw woning begint bij de voordeur en daarom kan Mopas draadloos gekoppeld worden met elektrische deursloten, waarmee deuren door u maar op wens ook door de verzorging geopend kunnen worden. Natuurlijk in een volledig beveiligde omgeving aangestuurd vanuit ons cloud systeem.

Een aantal hoofdfuncties van het systeem zijn: 1. Positiebepaling binnen en buiten, 2. Betrouwbare alarmering, 3. Bewegingsgebied afbakenen, 4. Non-movement en man-down signalering, 5.Spreek- en luisterfunctie, 6. Gecontroleerde toegang.

 

Prijs:

 

Website: www.mopas.eu

Nog niet aanwezig in een van de demonstratiewoningen.

bottom of page